Γενέθλια. Ήταν των δεκαπέντε κι έγιναν μόλις και των πενήντα. Το ακούω και δεν το πιστεύω, νομίζω πως κάποιος μου κάνει πλάκα. Όταν ήταν η μητέρα μου πενήντα νόμιζα πως εγώ δεν θα γίνω ποτέ. Νομίζω πως πια το αντιλαμβάνεσαι όταν τα παιδιά σου τελειώσουν το σχολείο. Ξέφυγες, ξέφυγαν…

Και τώρα τί ; Τί φέρνει η νέα εποχή; Η ζυγαριά αρχίζει να γέρνει από την άλλη μεριά, γραμμάρια, αλλά γέρνει. Και πώς τη νιώθεις αυτήν την αλλαγή; νομίζω πως μοιάζει με την άλλη νοητή γραμμή του ορίζοντα, τότε στα 30 που σε έπιασε ο πανικός του ποια είσαι και πού πας. Τώρα νομίζω πως δεν έχεις πια αυτόν τον πανικό. Περνάς το σκαλοπατάκι και αρχίζεις να λες άλλα πράγματα. Ας πούμε «δόξα τω Θεώ που είμαι γερή, δόξα των Θεώ που έχω κάνει μια όμορφη οικογένεια, δόξα τω Θεώ που έχω καλά παιδιά, δόξα τω Θεώ που έχω κάνει πραγματικότητα τα όνειρά μου, δόξα τω Θεώ που έχω ένα σπίτι ασφαλές και ζεστό» κλπ. Αξίες και θέματα που δεν φανταζόσουν στα 25 σου, πόσο μάλλον στα 15 σου.

Δεκαπέντε ως πενήντα. Ένα τσιγάρο δρόμος. Εφηβεία Α και Εφηβεία Β. Ναι, έτσι θα το περιέγραφα τελικά. Μια νέα ευκαιρία. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Έχεις εμπειρίες. Ως γυναίκα, ως σύζυγος, ως επαγγελματίας, ως μητέρα, ως κόρη, ως νύφη. Έχεις ξεφυλλίσει το βιβλίο της ζωής, σελίδα –σελίδα, χωρίς να κλέβεις και να πηγαίνεις προς τα μπροστά. Έχεις βιώσει κάθε γεγονός αυτής της ενήλικης ζωής βαθιά στο πετσί σου που άνετα θα το έγραφες στο βιογραφικό σου στο πεδίο «Προϋπηρεσία». Είσαι τυχερή που την έχεις. Άλλοι δεν πρόλαβαν, δεν είχαν την ευκαιρία, δεν έχουν τικάρει όλα τα πεδία, check, check…

Ε, ναι λοιπόν νομίζω πως πέρασες όλες τις εξετάσεις. Κλείνεις τα πενήντα κι αποφοιτείς από το Μεγάλο Σχολείο της ζωής και τώρα σου δίνεται σαν δεύτερη ευκαιρία, μια νέα περίοδος, η Εφηβεία Β. Να ξαναγίνεις παιδί, να δοκιμάσεις νέα πράγματα, νέες ιδέες, νέες τάσεις, να εναρμονιστείς με το τώρα.

Έχεις την πάστα του αιώνιου έφηβου, γιατί να μην το αξιοποιήσεις; Ακολούθησε τα παιδιά σου στα πρώτα τους σκιρτήματα, βοήθησέ τα να νιώσουν όσα ένιωθες κι εσύ κάποτε, μοιράσου όσα έζησες μαζί τους. Γίνε ο προσωπικός τους coach κι αποστασιοποιήσου από το ρόλο της μητέρας. Γίνε φίλη Νο 2, συνομήλικη, δείξε τον κόσμο από τη θηλυκή πλευρά ή από την αρσενική αντίστοιχα. Ε, δεν μπορεί να μην ξέρεις πια τί σκέφτονται τα αγόρια ή τα κορίτσια στην εφηβεία!

Ένα μαζί τους κι εσύ, διόρθωσε τα λάθη σου, βάλε το αμάξι σε ίσια πορεία, δοκίμασε αυτό που δεν δοκίμασες τότε από φόβο ή από άγνοια. Κατανόησε, γέλασε, πειραματίσου. Βρες εκείνο το χρώμα στα μαλλιά που δεν τόλμησες ποτέ και τόλμησέ το σήμερα. Ποιος θα σε κρίνει; Αγόρασε το τζιν που πάντα ονειρευόσουν και μην αφήνεις πια απωθημένα πίσω σου. Φτιάξε τη λίστα σου και σβήνε, σβήνε… Κάθε αδοκίμαστο, κάθε αποτόλμημα, κάθε αδιέξοδο. Θα βρεις το μονοπάτι. Κάτι σου δίδαξε το Survivor… ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΕΝΗΝΤΑ!