Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους επιτυχημένους και κάποιους άλλους όχι. Ένας θα μας πει η εργατικότητα, άλλος θα μας πει το μυαλό, άλλος μία έξυπνη ιδέα. Βλέπουμε ανθρώπους πολύ εργατικούς που αγωνίζονται χρόνια κι όμως δεν έχουν καταφέρει να κάνουν ένα βήμα πιο πάνω. Άλλους που έχουν πολύ μυαλό αλλά δεν το έχουν αξιοποιήσει θετικά. Άλλοι συνέλαβαν μία καταπληκτική ιδέα, την υλοποίησαν, αλλά σύντομα αυτή βούλιαξε στο βούρκο.

Εκείνο που πιστεύω πως κάνει τη διαφορά είναι ο σαφής και ξεκάθαρος στόχος. Εργάζομαι μόνο για τα προς το ζην δεν αποτελεί στόχο. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, πώς θα πετύχουμε και πώς να σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Μεγάλη σημασία επίσης δίνω στη συνέπεια. Όταν έχεις μία επιχείρηση πρέπει να είσαι συνεπής. Στην ποιότητα, στην ποσότητα, σε ό,τι υποσχέθηκες. Αν δεν είσαι συνεπής, ο άλλος θα πάει αλλού. Δεν είσαι μόνος σου σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο.

Ξεκινώντας τη σκέψη μου από το απλό στρώσιμο ενός κρεβατιού και με έμφαση στον τουριστικό κι επισιτιστικό τομέα, έχω να πω πως η καλαισθησία στον άνθρωπο είναι ένα μεγάλο προσόν και πρέπει να καλλιεργείται συνεχώς. Ακόμη κι αν δε γνωρίζω (κανείς δε γνωρίζει τα πάντα), βλέπεις, ρωτάς, συγκρίνεις. Τι κάνει αυτά τα δωμάτια/ ξενοδοχείο πιο ελκυστικά από τα άλλα; Ναι, θα μπορούσε να είναι ακόμη και το στρώσιμο του κρεβατιού. Τι κάνει αυτό το σουβλατζίδικο να είναι γεμάτο και το άλλο άδειο; Η ποιότητα και η συνέπεια που έχει στην εικόνα του. Η καθαριότητα και η αίσθηση της τάξης. Πολλές φορές δεν ψώνισα ρούχα σε ένα κατάστημα, γιατί όλα μα όλα βρώμαγαν τσιγάρο. Κανείς δεν αγοράζει ρούχο που να βρωμάει τσιγαρίλα.

Αγαπώ τους ανθρώπους που κρατάνε μία χρόνια ποιότητα σε ό,τι κι αν κάνουν κι αν κάνουν άλλο ένα επιχειρηματικό βήμα, ξέρω πως πάλι θα το κάνουν με σίγουρη επιτυχία. Χωρίς να θέλω να θίξω άλλους φίλους επιχειρηματίες, οι δύο φίλες που μου έρχονται στο μυαλό είναι η Angeliki Ralli Drekolia στη Λέσβο και η Chrisoula Papalexi στο Γαλαξείδι, δύο ξενοδόχοι που σέβομαι ιδιαίτερα. Χαίρεσαι κατ’ αρχήν να δουλεύεις μαζί τους ως εργαζόμενος και από την πλευρά του πελάτη νιώθεις σαν βασιλιάς κάτω από τη φιλοξενία τους. Νιώθεις την αγάπη για τη δουλειά τους σε κάθε τους κίνηση, από τη φροντίδα στον χώρο μέχρι και την προετοιμασία του φαγητού, την τάξη αλλά και την καθαριότητα.

Επειδή σύντομα αρχίζει η τουριστική σεζόν, να ευχηθώ σε όσους εμπλέκονται στον τουρισμό να έχουν μία καλή επιχειρηματική χρονιά κι όλοι όσοι είναι πίσω από τις “κάμερες” να μην ξεχνάνε ποτέ ένα χαμόγελο, μία θετική διάθεση που θα τους κάνει αξέχαστους στους πελάτες. Να προσθέσω κι ένα ταμπελάκι με το όνομά τους στο στήθος που κάνει την οικειότητα πιο εύκολη. Καλημέρα Ελλάδα!