Χωριουδάκια κόσμημα

Στο νησί θα βρεις σίγουρα αυτό που ψάχνεις. Κοσμοπολίτικα χωριά, άλλα με λιγότερο κόσμο, οχυρωμένα κάστρα-παρατηρητήρια, πύργους με πανοραμική θέα. Στα Φηρά, θα απολαύσεις μαγευτικά ηλιοβασιλέματα με θέα την καλντέρα και το ηφαίστειο και θα γνωρίσεις τη νυχτερινή ζωή του νησιού. Ακριβώς δίπλα στα Φηρά βρίσκεται το Φηροστεφάνι με εξίσου όμορφη θέα και αμέσως μετά στο δρόμο προς Οία θα συναντήσεις το Ημεροβίγλι. Εκεί σου προτείνω να πάρεις το μονοπάτι για σκάρο και για την Παναγία τη Θεοσκέπαστη. Ο σκάρος ήταν κάποτε πρωτεύουσα της Σαντορίνης και αποτελεί έναν απ τους πέντε οχυρωμένους οικισμούς του νησιού, καστέλια ή κάστρα. Οι υπόλοιποι τέσσερις βρίσκονται στην Οία, στον Πύργο, στο Εμπορείο και στο Ακρωτήρι.

Για την Οία ή την “Απάνω Μεριά” νομίζω δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Θα απολαύσεις μοναδικά ηλιοβασιλέματα, θα δεις παραδοσιακά καπετανόσπιτα, το κάστρο του Αγ. Νικολάου, το Αμμούδι. Κάπου εδώ να σε προετοιμάσω ότι αν έρθεις καλοκαίρι θα συναντήσεις άπειρο κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι θα στριμωχτείς για μια φωτογραφία και θα αναγκαστείς να χειροκροτήσεις τον ήλιο που πέφτει- το έχω κάνει και εγώ! Αν δεν είσαι για τέτοια, τότε βάλε ξυπνητήρι πολύ πρωί όταν όλος ο κόσμος κοιμάται και δες την όπως λίγοι την έχουν δει.

Στον Καρτεράδο θα συναντήσεις ένα παραδοσιακό χωριό, ενώ στην Μεσαριά θα θαυμάσεις αρχοντικά και μεγάλους αμπελώνες. Στον Μονόλιθο θα βρεις μια μαύρη παραλία με λεπτή άμμο και αρκετές ψαροταβέρνες. Στο Καμάρι θα συναντήσεις ακόμα μια παραλία με μαύρη άμμο, περισσότερες επιλογές σε εστιατόρια και ταβέρνες και φυσικά την Αρχαία Θήρα.

Το Εμπορείο, ή “Νημπορειό” είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης και βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού του Προφήτη Ηλία και στη νότια πλευρά του νησιού. Σε αυτό θα βρεις τον παραδοσιακό οικισμό, τον Πύργο του Γουλά και ακριβώς απέναντι, το λόφο του Γαβρίλου με τους οκτώ παραδοσιακούς ανεμόμυλους.

Στη νότια πλευρά του νησιού επίσης θα βρεις την Περίσσα και τον Περίβολο, μια συνεχόμενη παραλία με εξίσου μαύρη άμμο και με αρκετές επιλογές σε beach bars. Νοτιότερα του Περίβολου θα δεις την παραλία της Βλυχάδας, έναν παρθένο παραλιακό προορισμό με ηφαιστειακά βράχια και εξωτική ομορφιά.  Στην τελευταία σου προτείνω μετά το μπάνιο σου να μείνεις για ηλιοβασίλεμα.

Στη δυτική πλευρά της Σαντορίνης βρίσκεται το Ακρωτήρι. Εκεί, θα βρεις τον Αρχαιολογικό χώρο, το Φάρο που σου προσφέρει επίσης υπέροχο ηλιοβασίλεμα, μαύρες παραλίες, την περίφημη κόκκινη και την λευκή. Σου προτείνω να τις γυρίσεις όλες με βαρκούλα που φεύγει από ένα μικρό λιμανάκι λίγο πιο κάτω απ’ τον Αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Έχεις επίσης αρκετές επιλογές σε ταβέρνες και εστιατόρια. Τέλος, στο Ακρωτήρι θα βρεις και το καστέλι (κάστρο) στη μέση ακριβώς του οικισμού.

Η Επισκοπή Γωνιάς ή “Μέσα Γωνιά”, στους πρόποδες του βουνού πήρε τ’ όνομα της απ’ την εκκλησίας της Παναγίας της Επισκοπής που βρίσκεται εκεί. Η Έξω Γωνιά είναι χωριό στη νοτιοανατολική πλευρά με θέα στο Μέσα Βουνό, το Καμάρι και τη θάλασσα. Στο γραφικό χωριό του Βόθωνα θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε πολλά υπόσκαφα σπίτια.

Για το τέλος αφήνω το αγαπημένο μου χωριό, αυτό στο οποίο μεγάλωσα, τον Πύργο. Παραδοσιακό, στο ψηλότερο σημείο της Σαντορίνης με πανοραμική θέα σε όλο το νησί μέχρι και την Οία. Όμορφα μαγαζάκια, καφετέριες στην πλατεία του χωριού, ταβέρνες, εστιατόρια, το καστέλι με την πανοραμική θέα και τον Προφήτη Ηλία με εξίσου ιδανική θέα. Αν βρεθείς Πάσχα και συγκεκριμένα Μ. Παρασκευή στον Πύργο, ετοιμάσου να βιώσεις μία από τις πιο μεγαλειώδεις πομπές της Μεγάλης Παρασκευής στην Ελλάδα.

Εκκλησίες στο νησί υπάρχουν παντού, σε κάθε χωριό και η κάθε μια έχει τη δική της ιστορία.

Ηλιοβασιλέματα

Υπάρχει κάτι που με μαγεύει σ’ αυτό το νησί, κάτι που δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις. Είναι η ενέργεια, είναι η ομορφιά που έχει, είναι τα ηλιοβασιλέματα; Γι’ αυτά μπορώ να γράφω ώρες. Κάθε μέρα και ένα διαφορετικό ηλιοβασίλεμα, κάθε μέρα και ένα διαφορετικό “τέλος”. Μερικές φορές το τέλος έρχεται χωρίς χρώματα στον ουρανό, με σύννεφα, πολλά σύννεφα. Άλλες πάλι φορές εμφανίζεται μ’ όλα τα χρώματα του κόσμου,  τόσο όμορφο που μόνο για τέλος δε μοιάζει. Κάθε τέλος όμως και μια αρχή, μια νέα αρχή. Ποτέ δεν φοβήθηκα το τέλος, ανυπομονούσα πάντα για την αρχή. Ίσως γι αυτό να τ’ αγαπάω τόσο. Άλλωστε, τα όμορφα ηλιοβασιλέματα χρειάζονται νεφελώδη ουρανούς  (απόφθεγμα του Paulo Coelho ).

Αυτά που σου είπα είναι ένα μικρό μέρος του όμορφου αυτού νησιού. Και εγώ ακόμα μαθαίνω πράγματα για την παράδοση και την ιστορία του τόπου μου. Ακόμα ανακαλύπτω σοκάκια και δρόμους. Ακόμα γνωρίζω κόσμο που βλέπει τη Σαντορίνη από άλλη οπτική, με άλλα μάτια, διαφορετικά απ’ τα δικά μου. Και τότε, είναι που γίνεται ακόμα πιο όμορφη…

Μαρία Μαράκη