Ήρθε η μεγάλη ώρα για χιλιάδες παιδιά, τα παιδιά μας. Ναι, αυτά που μέχρι πρόσφατα τα πηγαίναμε στα παιδικά πάρτι κι είχαν τρέλα με τα μικρά μεταλλικά αυτοκινητάκια. Κι όμως τα χρόνια πέρασαν, έφεραν ένα σωρό ανατροπές, επεισοδιακό φινάλε και μια μεγάλη μέρα που ήρθε και ίσως μας βρήκε αγουροξυπνημένους και απροετοίμαστους. Με ιντερνετικά μαθήματα, μαθήματα δια ζώσης, self tests και άλλα αξεσουάρ, τα παιδιά του 2021 λένε πως βιώνουν λιγότερο άγχος από παλαιότερες γενιές. Ίσως γιατί η υγεία θεωρήθηκε μεγαλύτερο αγαθό, ακόμη και από την πρόοδο.

Παιδιά που στερήθηκαν την πενταήμερη καθιερωμένη εκδρομή. Το φλερτ με το άλλο φύλο. Τις οικογενειακές μαζώξεις, τα πάρτι και τις εκδρομές. Παιδιά που έζησαν αποστειρωμένα μέχρι και τη μοιραία μέρα για να μην αρρωστήσουν. Μαζί με τα αδέλφια τους και τους φίλους – συνοδοιπόρους που περίμεναν χρόνια αυτή τη στιγμή. Με τους δασκάλους και τους φροντιστές τους που αγωνιούν να πάνε όλα μια χαρά ως το τέλος. Με τους γονείς που αγωνίζονται για τη μέγιστη αρμονία στο σπίτι και όλες τις ιδανικές προϋποθέσεις για να μη λείψει τίποτα. Να είναι όλα τέλεια γι’ αυτήν τη στιγμή.  Το φαγητό, το γλυκό, τον καλό του ύπνο, το μπάνιο του, τα καθαρά του ρούχα. Την ψυχική του ανάταση με τα χόμπι του και ό,τι άλλο το ευχαριστεί για να ξεφεύγει από τη συναισθηματική πίεση που του επιβάλλεται.

«Ακροπατούμε» κι «ακροβατούμε» πολλές φορές στη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς για να ρέουν όλα ομαλά. Να είναι επαρκές το ίντερνετ, να δουλεύει ρολόι ο εκτυπωτής, να είναι όλα στην ώρα τους, να μη λείψει το βιβλίο κι η γραφική ύλη λόγω των κλειστών μαγαζιών. Να έχει ησυχία εκεί που διαβάζει, καλό εξαερισμό, καλό φωτισμό, καλό κολατσιό.

Να τα κοιτάς την ώρα που κοιμούνται και να αναρωτιέσαι πώς θα είναι του χρόνου που θα λείπουν και θα αδειάσει το σπίτι, αλλά και πάλι θες να είναι ελεύθερα και να ζήσουν κι αυτά το όνειρό τους. Να ζήσουν το δικό τους, κατάδικό τους μονοπάτι στη ζωή κι εσύ να τα περιμένεις στην ίδια πάντα φωλιά να τα νοιαστείς και πάλι στον αέναο κύκλο της ζωής.

Πάμε δυνατά, πάντα με σθένος, κι αγέρωχοι και σ’ αυτή τη δοκιμασία. Αυτός τελικά ήταν ο προορισμός, όλη η ετοιμασία. Όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν σε αυτή τη μεγάλη μέρα. Θα είναι μια μέρα γιορτής. Σαν τότε που πετούσαμε στον αέρα τα βιβλία μετά το φινάλε. Σαν τότε που γυρίζαμε μούσκεμα από το μπουγέλο στην αυλή του σχολείου. Σαν τότε που μετά την εξέταση ξεχυνόμασταν στην παραλία με τους συμμαθητές και χτίζαμε αναμνήσεις. Καβαλούσαμε τα ποδήλατα και βουρ για τη θάλασσα.

Γιορτή και στην Αμερική για τους συνομήλικους, η αποφοίτηση. Μπορεί να μην έχουμε το ίδιο σύστημα, όμως και για σας μια γιορτή πρέπει να είναι. Διαβάζετε σκληρά, προπονείστε ένα, δύο ή και τρία χρόνια στα μαθήματα της επιλογής σας. Έχετε γίνει σίγουρα τέλειοι στη Φυσική, στα Αρχαία, στα Μαθηματικά, την Ιστορία. Ό,τι και αν γίνει εσείς θα έχετε ολοκληρώσει μια σπουδαία προετοιμασία. Θα δώσετε μια επίσης σπουδαία μάχη ανάμεσα σε πολλές άλλες ακόμη. Είναι η αρχή μιας ζωής με σπουδαίες μάχες και εσείς πάντα θα πηγαίνετε δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σας, ασχέτως αποτελέσματος.

Έχετε πάντα την αγάπη μας. Είσαστε τα παιδιά μας ό,τι κι αν γίνει. Είστε οι ήρωές μας, οι κορυφαίοι. Γιατί είστε το μέλλον, οι διάδοχοί μας και σίγουρα εσείς θα τα καταφέρετε καλύτερα από εμάς. Ακόμη και με το άγχος. Καλή επιτυχία στους στίβους σας, καλή αρχή στη ζωή σας!

(για τον Άγγελο της ζωής μου και τα δύο «αχώριστά» μας χρόνια)