Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του αυτισμού ήλθαν στο νου μου πολλές εικόνες παιδιών που πέρασαν από το Νοσοκομείο Παίδων μαζί με τους γονείς τους, που με μεγάλη αγωνία περίμεναν από την ομάδα των ειδικών να ακούσουν την διάγνωση.

Ο όρος αυτισμός προέρχεται ετυμολογικά από την λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Είναι μία σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή αλλά δεν είναι ψυχιατρική νόσος. Xρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχίατρο Eugen Bleuler ως μία διαταραχή «φάσματος».

Τα παιδιά με αυτισμό βλέπουν, ακούν και αισθάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους άλλους ανθρώπους. Παρόλο που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, χειροκρότημα, περιστροφές ή κούνημα κορμιού – υπερκινητικότητα,  επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο στα διάφορα ερεθίσματα και σε διαφορετικό βαθμό.  Γι’ αυτό το λόγο και οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές, καθώς και ο βαθμός υποστήριξης τους. Όλα τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, μπορούν να εκπαιδευτούν και να εξελιχθούν.

Ειδικά η πρώιμη παρέμβαση με ειδικά προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης παίζει καταλυτικό ρόλο. Ο ρόλος του σχολείου, η αγάπη, η φροντίδα, η παραδοχή και η υποστήριξη από την οικογένεια, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των παιδιών με αυτισμό. Χάρη σ’ αυτά  μαθαίνουν να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους, μπορούν να μάθουν να λειτουργούν στο σπίτι και στην κοινότητα αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με μια ζωγραφιά, να νοιώσουν το άγγιγμα και την αγκαλιά αλλά και την απόρριψη. Μπορούν ακόμα και να δουλέψουν ως καλλιτέχνες, ζωγράφοι, υπάλληλοι γραφείου, κ.λ.π.

Στην Ελλάδα η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης γονέων ατόμων με αυτισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, έγινε το 1992 με την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Η ΕΠΑΑ είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο που εργάζεται για τα δικαιώματα των αυτιστικών ατόμων στην καθημερινή τους ζωή, την εκπαίδευσή τους και τη δια βίου προστασία τους. Υπάρχουν επίσης πολλοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό, που αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, διαμονής, εργασίας και αυτονομίας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κυρία Τούλα Δουρουδή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κυρίων και Δεσποινίδων ΕΥΠΟΙΙΑ στη Λέσβο και Κοινωνική Λειτουργό στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», για την ευγενική παραχώρηση του άρθρου και την ευαισθητοποίηση του Συλλόγου σχετικά με το θέμα.