Καθώς η επικαιρότητα είναι καταιγιστική, θυμήθηκα το βίντεο που είχαμε κάνει πέρυσι τέτοια εποχή μέσω των κοινωνικών δικτύων και ειδικά στην ομάδα Ενδυνάμωσης Γυναικών με τον τίτλο Women with Power and Beauty. Σε μια εποχή που η ομορφιά έγινε υπέρτατο αγαθό ανάμεσα στις νέες κοπέλες και τα κοινωνικά δίκτυα δυστυχώς δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βομβαρδίζουν τις κοπέλες, για να πουλήσουν προϊόντα αλλά κυρίως το ίδιο αυτό το αγαθό της ομορφιάς ως υπέρτατη αξία, εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Θα μιλήσουμε για ενδυνάμωση για να καλύψουμε τη “γύμνια” της σάρκας που είναι διάχυτη τους καλοκαιρινούς μήνες και στα κοινωνικά δίκτυα, κι αποτελεί μία ακόμη αφορμή για την εκμετάλλευση της γυναίκας και τον αποπροσανατολισμό της σε ρόλους που της κάνουν κακό, που της διδάσκουν από πολύ νωρίς τη θυματοποίηση.

Στο βίντεο αυτό μιλήσαμε για ένα καυτό θέμα για εμάς τις γυναίκες. Και τί είναι πιο καυτό από τους άντρες γύρω μας. Και δεν θα πούμε γενικά και αόριστα περί ανδρών ή περί σχέσεων αλλά θα μιλήσουμε για τους Δ.ΟΝ.

Τί είναι λοιπόν οι Δ.ΟΝ.; Ζουν ανάμεσά μας και μας κατακλύζουν και συνήθως κατά 90% είναι άνδρες. Κάθε γυναίκα από εμάς σίγουρα έχει να διηγηθεί για έναν Δ.ΟΝ. Δεν είναι απαραίτητα ο Δον Ζουάν ο δικός μας, μπορεί όμως και να είναι. Κάποιοι μπορεί να τους αναφέρουν απλά ως τοξικούς ανθρώπους, εγώ το έφερα ένα βήμα πιο πάνω. Δολοφόνοι Ονείρων λοιπόν. Και θα καταλάβετε πώς το εννοώ.

Έστω στο εργασιακό περιβάλλον. Είναι οι μόνιμοι αντίζηλοι των γυναικών και φοβεροί μισογύνηδες. Βλέπουν ξεκάθαρα τις ικανότητες των συναδελφισσών τους και συγκρίνοντας με το μίζερο εαυτό τους, φθονούν κάθε τους επιτυχία. Στην πρώτη ευκαιρία θα είναι εκεί να ρίξουν δηλητήριο. Είναι εκείνοι που θα χρησιμοποιήσουν μία φράση σου κατά πώς θέλουν και θα τη μεταφέρουν κατά πώς τους βολεύει. Θα τρέξουν αμέσως να «δώσουν» το μοναδικό σου λάθος για να πάρουν τα εύσημα. Είναι οι σπιούνοι του γραφείου λόγω φύλου, αλλά και οι χειρότερες Κατίνες σε σχέση με τις γυναίκες. Εννιά στις δέκα φορές θα σταθούν εμπόδιο στην ανέλιξή σου.

Στην οικογένεια είναι ο μπαμπούλας. Αυτός που δεν άφησε τη γυναίκα του να πάρει δίπλωμα οδήγησης για να μπορέσει να είναι αυτάρκης. Συνεχώς την έβριζε και τη μείωνε για να ρίξει στα τάρταρα την αυτοεκτίμησή της. Ο εγωισμός του δεν της επέτρεπε να εργαστεί, αλλά όμως όταν αυτή το θεώρησε επιτακτική ανάγκη, δεν τον χάλασε το χαρτζιλίκι της προς την οικογένεια. Μπαμπούλας και στα παιδιά. Αυταρχικός και απόλυτος απέναντι όχι στα όνειρά τους αλλά στα όνειρά του. Καταστροφέας κάθε όμορφης οικογενειακής στιγμής, στο τραπέζι, στο πάρτι, στο δρόμο. Δίπλα του πάντα μια γυναίκα που πίσω από τα μαύρα της γυαλιά ηλίου στάλαζε ένα δάκρυ, αν δεν κρυβόταν ένα μαυρισμένο μάτι. Παιδιά που δεν τόλμησαν ποτέ να αντιμιλήσουν και μεγάλωσαν με μεγάλα απωθημένα και θυμό. Απέτρεπαν τα παιδιά τους να μορφωθούν για να μη χαλάσουν χρήματα. Μπορεί να μην πήγαν ποτέ την οικογένειά τους ένα ταξίδι αλλά όμως είχαν χρήματα για να συντηρήσουν τη διπλή ζωή τους.

Ας πάμε τώρα και στα δικά σας όνειρα. Πόσες φορές δεν θελήσατε να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο και σας είπε «όχι» ο σύντροφός σας? Πόσες φορές δεν καθήσατε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα ή γενικά ένα βιβλίο και να έρθει τουλάχιστον να το γκρινιάσει «πως πετάτε λεφτά σε άχρηστα βιβλία»? Πόσες φορές δεν ονειρευτήκατε να σπουδάσετε κι ο αυταρχικός σας πατέρας σας είπε «πως οι κόρες είναι για το σπίτι και όχι για τα γράμματα»? Πόσες φορές κρυφά ξεκινήσατε να παρακολουθείτε κάποιο τμήμα αλλά δεν είχατε την οικονομική δυνατότητα να το ολοκληρώσετε? Αλλά κυρίως την ηθική συμπαράσταση για να το φέρετε σε πέρας? Πόσες φορές θέλατε να μάθετε μία ξένη γλώσσα για να μπορέσετε να εργαστείτε στον τουρισμό για παράδειγμα αλλά κανείς αρσενικός δεν σας στήριξε?

Και τώρα, ναι θέλετε να κάνετε ένα επαγγελματικό βήμα, κάτι δικό σας, ολότελα δικό σας, μια νέα αρχή στη ζωή σας, να ανοίξετε ένα παράθυρο να μπει φως στο «αραχνιασμένο» κι ανήλιαγο δωμάτιό σας, να βγείτε από τη ρουτίνα σας, από την κουζίνα σας κι από τη μιζέρια σας. Κι είναι πάλι εκεί ο Δολοφόνος Ονείρων για να σας σταματήσει πριν διαπράξετε το «αμάρτημα». Πριν αποκτήσετε αρκετή δύναμη ώστε να μπορέσετε μια μέρα να τον κοιτάξετε στα ίσα χωρίς να φοβάστε. Πριν νιώσετε σιγουριά και ασφάλεια και αυτοπεποίθηση πως για όλα είστε δυνατή και όλα τα μπορείτε. Είναι αυτός που φοβάται όσο κανείς άλλος την επιτυχία σας. Περισσότερο κι από τον κάθε ανταγωνιστή σας. Θα σας φέρει την καταστροφή, θα βρει χίλιες προφάσεις, θα επιστρατεύσει όλα του τα μέσα με υποκρισία, για να μη γίνει το δικό σας. Όσο όμως οπισθοχωρείτε, τόσο θα συνεχίζει και με κάθε άλλο πλάνο σας.

Γιατί είναι γεγονός, εμείς οι γυναίκες όλα τα μπορούμε και όλα τα καταφέρνουμε. Έχουμε ατράνταχτες αποδείξεις γι αυτό.

  • Δείτε στο youtube ιστορίες επιτυχημένων γυναικών που ξεκίνησαν από το σπίτι τους κι έφτιαξαν αυτοκρατορίες
  • Ψάξτε στο internet για ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από το μηδέν μόνο από γυναίκες.
  • Δημιουργήστε μία λίστα με τα επιτεύγματά σας της προηγούμενης χρονιάς και θα εκπλαγείτε για το πόσα πολλά ήταν.
  • Καθίστε και γράψτε σε ένα χαρτί τα όνειρά σας. Τί είναι αυτό που δεν πρόλαβε να ανθίσει μέσα στα όνειρά σας. Βρείτε το και βάλτε το στόχο στον χρόνο που τρέχει. Βάλτε μία καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης. Π.χ. σε ένα χρόνο, σε ένα εξάμηνο από τώρα. Αν το πλάνο σας είναι μεγαλεπίβολο χωρίστε το σε μικρότερους στόχους που ολοκληρώνονται σταδιακά μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση. Σημειώστε πολλά και μικρά όνειρα.
  • Διαβάστε τη λίστα σας κάθε μέρα επί ένα μήνα κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Μετά βάλτε τη σε ένα συρτάρι και αναζητήστε την σε ένα χρόνο. Μαρκάρετε όλα όσα έχετε επιτύχει (ακόμη και αν τα είχατε ξεχάσει) και θα εκπλαγείτε με όλα όσα καταφέρατε και είναι τα περισσότερα, αν όχι όλα από αυτά που είχατε γράψει.

Γι’ αυτό ξεκινήστε έστω και χωρίς την υποστήριξή τους. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν κάποτε «ο άντρας να σε γνωρίζει καλά από τη μέση και κάτω». Τι εννοούσαν με αυτό; Πως κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα όνειρά μας και τις σκέψεις μας. Μην αφήνετε τους Δ.ΟΝ. να ελέγχουν το μυαλό σας και τις επιθυμίες σας. Η ζωή σας ανήκει…