Η Μίνα, μια νέα κοπέλα στην κεντρική  Λέσβο, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση το 2016 με υλικά πλεξίματος. Δεν φοβήθηκε την κρίση και την τοπικότητα της επιχείρησης, ούτε και ότι το μέρος δεν είναι αμιγώς τουριστικό, αφού γνώριζε ότι κυρίως θα δουλεύει με γυναίκες του χωριού και της περιοχής. Ας το κρατήσουμε αυτό στο μυαλό μας. Το πλέξιμο ήταν παλιά χαρακτηριστικό των γιαγιάδων και οι περισσότερες κοπέλες παλιότερα το θεωρούσαν ντεμοντέ. Οι μόδες όμως επιστρέφουν, οι κοπέλες τώρα αναζητούν νέα πράγματα για να εντάξουν στα αξεσουάρ τους και οι γιαγιάδες σήμερα είναι όλες σύγχρονες γυναίκες που τσατάρουν στα κοινωνικά δίκτυα αλλά παράλληλα πλέκουν υπέροχα πράγματα. Έχει βοηθήσει το ίντερνετ και σε αυτό ακόμη. Βρίσκεις υπέροχα βίντεο στο Youtube που σου διδάσκουν να πλέκεις, να δημιουργείς, αλλά και ομάδες γυναικών (group στο Facebook) που ασχολούνται με το ίδιο χόμπυ που έχεις κι εσύ, ώστε να δημιουργείται μία μεγάλη κοινότητα, όπου ανταλλάσσονται ιδέες. Εξάλλου το λένε και οι ειδικοί πως το πλέξιμο είναι ψυχοθεραπεία. Αλλιώς κορίτσια πώς νομίζετε πως θα πέρναγε ο χειμώνας στα χωριά, στα μέρη που δεν υπάρχει η διασκέδαση;  Θεωρείται εξάσκηση του νου, κι ας φαίνεται μηχανική εργασία, ειδικά όταν δημιουργείς περίτεχνα μοτίβα και σύνθετα σχέδια. Την ώρα του πλεξίματος χαλαρώνεις, έχεις χρόνο να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη, ξεχνάς όσα σε απασχολούν και σκέπτεσαι θετικότερα. Βοηθάει και στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Alzheimer.

Αλλά ας γυρίσουμε πάλι στη Μίνα. Η Μίνα εκτός από έμπορος είναι και δημιουργός. Άρχισε να δημιουργεί πλέκοντας υπέροχα αξεσουάρ, τα οποία διαθέτει στο κατάστημά της. Προμηθεύεται τα υλικά της, τα κοστολογεί, υπολογίζει τον κόπο της και τα πουλάει. Βρήκε την εταιρική της ταυτότητα και απέκτησε το brand name της. Τώρα μπορεί και ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος τις άλλες γυναίκες που κάνουν περίπου το ίδιο σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα της ονομάζονται ΜΙΤΟΣ. Πωλούνται σε καλαίσθητες συσκευασίες με το σήμα της, αποστέλλονται σε όλη την Ελλάδα με αντικαταβολή ή τραπεζική κατάθεση και συνοδεύονται με ένα πολύ γλυκό πλεκτό μπρελόκ. Αναλαμβάνει παραγγελίες για τσάντες, κασκόλ, βραχιολάκια, ζακέτες, αλλά και μινιατούρες που είναι κατάλληλα για βαπτίσεις. Στο προφίλ της στο Facebook μπορείτε να δείτε δείγματα της δουλειάς της και να αναζητήσετε ανάμεσα στα δείγματα κάτι που θα σας αρέσει σίγουρα. Ό,τι θα αγοράσετε να είστε σίγουροι πως θα είναι άριστης κατασκευής και τέλειο σε αποτέλεσμα. Από τις αλυσίδες, ως τα κουμπώματα και τα φινιρίσματα, τίποτα δεν θα σας προδώσει.

Ευχόμαστε η προσπάθεια της Μίνας να συνεχίσει με περισσότερη εξωστρέφεια για εκτός Λέσβου αγορές και να βρει μιμητές ανάμεσά σας κορίτσια. Γιατί όπως η Μίνα, μπορείτε όλες να κάνετε τη δική σας επιχείρηση, τη δική σας προσπάθεια.

Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το 2019!

ΜΙΤΟΣ, Μίνα Φώνιανη, Καλλονή Λέσβου ΤΚ 81107, τηλ: 2253110078 και 6982484200 και σελίδα ΜΙΤΟΣ, στο Facebook, e-mail: minafo8@gmail.com