Της Σταματίας Καλλιβωκά

Κάνοντας συντροφιά στον άνθρωπο εδώ και χρόνια, η γάτα είναι το ζώο εκείνο που έχει συνδεθεί με συμβολισμούς σε θρησκείες, μύθους και πεποιθήσεις.

Πόσο όμως γνωρίζουμε το θηλαστικό αυτό που κοιμάται κοντά στην πόρτα του σπιτιού μας;

Κατεξοχήν ανεξάρτητες, οι γάτες είναι ζώα που περιποιούνται μόνα τους τον εαυτό τους. Αγαπημένο τους φαγητό είναι το ψάρι, δε λένε όμως όχι και σε μια καλή κονσέρβα, ή σε ανθρώπινο φαγητό.

Έχουν μακρινή συγγένεια με τις ύαινες και τους γατόπαρδους, ενώ οι πιο κοντινοί συγγενείς των κατοικίδιων γατών είναι η αφρικανική αγριόγατα και η αγριόγατα της ζούγκλας. Οι άγριες γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους στον ίδιο βαθμό με εκείνες που είναι εξημερωμένες από τον άνθρωπο.

Συχνά κοιμούνται 18 ώρες την ημέρα και ξυπνούν τη νύχτα, ενώ τρώνε χορτάρια, τα οποία τις βοηθούν να αποβάλλουν τις τρίχες από το εσωτερικό της κοιλιάς τους.

Τους αρέσει να σκαρφαλώνουν και δύσκολα τραυματίζονται, γι αυτό πολύς κόσμος έχει πει πως οι γάτες είναι “εφτάψυχες”.

Ανήκουν στο είδος των αιλουροειδών και γεννούν από 3 μέχρι 6 μικρά κατά μέσο όρο, τα οποία κρύβουν τους πρώτους μήνες από τον άνθρωπο για να τα προστατεύσουν από πιθανούς κινδύνους.

Όσον αφορά τις μαύρες γάτες, το χρώμα τους λέγεται πως θύμιζε τη μαγεία και το μυστήριο στο παρελθόν, γι’ αυτό και η φήμη τους είχε συνδεθεί με την κακή τύχη. Λεπτομέρειες για αυτούς τους συμβολισμούς μπορεί κανείς να βρει στη μυθολογία και στη μελέτη παγανιστικών θρησκειών.

Η σύνδεση, εντούτοις,  της γάτας με την κακοτυχία ή την καλή τύχη αντίστοιχα, έχει διαφοροποιηθεί ανά κράτος και χρονική περίοδο, και είναι άμεσα συνυφασμένη με την κουλτούρα και τα πολιτισμικά ιδεώδη κάθε λαού.

Για παράδειγμα, οι γάτες Κοράτ θεωρήθηκαν σύμβολα καλής τύχης στην Ταυλάνδη. Το όνομά τους το έδωσε βασιλιάς και από τότε θεωρήθηκαν σύμβολο ευημερίας.

Ως πηγή αιωνιότητας ή απείρου βλέπουμε να συναντώνται τα θηλαστικά αυτά, λόγω του τρόπου που κουλουριάζονται (καθότι θυμίζει τον αντίστοιχο γραπτό συμβολισμό) και ως αρωγοί απεικόνισης της μεταθανάτιας ύπαρξης, χάρη στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τί γίνεται όταν είναι σκοτεινά.

Η κατοικίδια γάτα έχει συνδεθεί άμεσα με την έννοια “συντροφιά”, ενώ έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ για εκείνη, όπως:

– Οι γάτες της Κωνσταντινούπολης

-Οι Αριστόγατες

-The cat from outer space

-Kendi

-Σαν το σκύλο με τη γάτα

Υπάρχουν όμως και βιβλία για τη γατίσια ζωή και σκέψη, όπως την αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος:

-Ζάχος Ζαχάρης

-Ζήσε όπως η γάτα

-Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ

Αν θέλετε να μυηθείτε στον γατίσιο τρόπο ζωής, ρίξτε μια ματιά!