Ο πρωτοπόρος του standupcomedy στην Ελλάδα, και ο τρόπος που χρησιμοποιούσε το χιούμορ για να εκφράσει θλιβερές αλήθειες. 

Το όνομα Χάρρυ Κλυνν, είναι το αντίθετο του Dirty Harry, ο οποίος έκανε τα δικά του βήματα στη μεγάλη οθόνη εκείνη την εποχή. Το όνομά του εμπνευσμένο, όπως ακριβώς και οι ατάκες του. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, έφερε την standupcomedy στην Ελλάδα την δεκαετία του ’70, και ήταν ένα είδος παραστάσεων που υπηρέτησε για χρόνια μετά. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως, με όσα είπε, έκανε ένα είδος πρόβλεψης για φαινόμενα που συνέβησαν αρκετά χρόνια μετά.

Τον χαρακτήριζαν επίκαιρες σκέψεις, αμεσότητα και απλότητα στον τρόπο έκφρασης με χιούμορ, σαρκασμό και ατάκες που άφησαν εποχή και…καλά κρατούν.

Για παράδειγμα, ως νεοέλληνα όριζε το άτομο που έχει δύο τηλεοράσεις στο σπίτι, δύο αυτοκίνητα στο πεζοδρόμιο, και δύο ευρώ στην τσέπη.

Χρησιμοποιούσε το γέλιο ως τέχνασμα, προκειμένου να  εκφράζει μηνύματα θλιβερά για καταστάσεις που στην πραγματικότητα προκαλούν οργή και θλίψη. Εμφανιζόταν στον Ορφέα, στο Δελφινάριο, στο Ακροπόλ, στο Βέμπο, στο Άλσος, όπου συγκεντρώνονταν πλήθη για να τον παρακολουθήσουν.

Ενσάρκωσε ρόλους πολιτικών -με μεγάλη, ομολογουμένως, επιτυχία- τον ρόλο του βλάχου, του γύφτου, του ταξιτζή. Πολύ δημοφιλείς ρόλοι του ήταν:

  • Ο Τραμπάκουλας
  • Ο Αρτέμης ο Μποέμ
  • Ο ταξιτζής
  • Ο εφοριακός

Με ταλέντο στις μιμήσεις και στη σάτιρα, συνέδεσε εποχές ολόκληρες με τις ατάκες του, περιγράφοντας με χιουμοριστικό τρόπο αληθινές καταστάσεις. Ο Χάρρυ Κλυνν έγραψε ιστορία με τα όσα είπε και με τον τρόπο που τα εξέφραζε.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς δηλώσεις του, που μας θυμίζουν την εποχή μας, είναι:

  • «Μακάρι οι γέροι να μπορούσαν, και οι νέοι να γνώριζαν»
  • «Σήμερα, θα πρέπει να είναι κανείς πολύ γενναίος, ώστε να μπορεί να είναι δειλός»
  • «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το ελληνοτουρκικό ή το ελληνοαλβανικό, είναι το ελληνοελληνικό»
  • «Οι καταστάσεις δεν είναι τόσο χάλια όσο φαντάζουν, είναι χειρότερες»
  • «Παρακαλώ να γελάτε πιο γρήγορα, δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου»
  • «Ο αυτοσαρκασμός χαρακτηρίζει τους Έλληνες. Δε χαριζόμαστε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό»
  • «Η Δημοκρατία σου δίνει το δικαίωμα να πεις αυτό που σκέπτεσαι, ακόμα και εάν δεν είσαι σε θέση να το σκέφτεσαι»
  • «Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβεί αυτό: Διακόπτουν τα έκτακτα δελτία, για να δείξουν τα κανονικά»
  • «Αν οι μισοί Έλληνες γνώριζαν πώς ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν και αυτοί απατεώνες»

Ως άνθρωπος που εργαζόταν ήδη από μικρό παιδί, με παραστάσεις από την εγχώρια ηθοποιία και με εικόνες από παραστάσεις του εξωτερικού, έβλεπε τις καταστάσεις ως διαχρονικές, μπόρεσε να προβλέψει τα όσα θα συνέβαιναν αργότερα, ερμηνεύοντας ορισμένα χαρακτηριστικά των Ελλήνων, την νοοτροπία θα λέγαμε μιας πλειονότητας ανθρώπων, η οποία μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, τις συναναστροφές, περνά στις επόμενες γενιές- αν όχι όλα τα στοιχεία, τότε μερικά.

Ήταν ένας άνθρωπος που βρισκόταν μπροστά από την εποχή του, λόγω των βιωμάτων του, των ευκαιριών, των συναναστροφών και των μετακινήσεών του.

Εργάστηκε από μικρή ηλικία στην Ελλάδα, όταν τον ανακάλυψαν στη Θεσσαλονίκη και τον προώθησαν στη δουλειά και σε σχετικές σπουδές. Σε σχετικά νεαρή ηλικία, ταξίδεψε στο Μόντρεαλ, όπου ξεκίνησε να δουλεύει ως standupcomedian. Εργάστηκε επίσης στις ΗΠΑ και τον Καναδά, για μια δεκαετία (1964-1974), παντρεύτηκε στο Σικάγο και έκανε οικογένεια.

Όταν επέστρεψε, συνδύασε αυτό το νέο είδος που ξεκινούσε να διαδίδεται στην Αμερική τότε, με στοιχεία της ελληνικής νοοτροπίας και με τον δικό του προσωπικό τρόπο έκφρασης.

Τον Χάρρυ Κλυνν χαρακτήριζε, χαρακτηρίζει και θα χαρακτηρίζει μέσα από τη δουλειά του, η πρωτοτυπία. Για αυτό και το κοινό πάντοτε τον εκτιμούσε και τον στήριζε στις εμφανίσεις του. Όπως και η σύζυγός του, Χαρίκλεια, η οποία ήταν η πρώτη κριτής του, και την έχει χαρακτηρίσει ως “φύλακα άγγελό του”.

Ακολούθησαν πολλές νέες κινήσεις στο χώρο, οι οποίες είχαν ανταπόκριση γιατί οι κωμικοί παρουσίαζαν πικρές αλήθειες, αξιοποιώντας τον σαρκασμό.

Για τον Ποντιακής καταγωγής Θεσσαλονικιό, το γέλιο ήταν ένα τέχνασμα, για να μιλάει για γεγονότα που έχουν προκαλέσει στην πραγματικότητα προβληματισμό.

Δεν επρόκειτο όμως για έναν απλό διασκεδαστή. Τηρούσε το λόγο του, δεν πηγαινοερχόταν από τη μία άποψη στην άλλη. Έκανε πολύ κόσμο να κλαίει από τα γέλια, ή και να γελάει από τα κλάματα, ήδη από τα χρόνια του σχολείου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, ψυχαγωγούσε με διάφορα σκετσάκια δασκάλους και συμμαθητές, οι οποίοι γελούσαν με τις μιμήσεις και τα αστεία του  “Πάντα με ενδιέφερε το γράψιμο και η ζωγραφική. Μπορώ να πω ότι από καθαρή τύχη βρέθηκα στη σκηνή και ακολούθησα τις σπουδές αυτές”, είχε πει σε συνέντευξή του, στην Ελένη Σούρδη.

Γνωστός για τον μοναδικό τρόπο που είχε για να παρουσιάζει καταστάσεις και για την προσέγγισή του που ήταν και είναι πολύ κοντά στα ελληνικά γούστα, ο Χάρρυ Κλυνν, άφησε την υπογραφή του στην ελληνική standupcomedy και στην ελληνική συνείδηση. Τα όσα είπε επηρέασαν νέους και παλιούς, μέσα από το δικό του, ιδιαίτερο στυλ και τη διαχρονική ματιά του.

Σε συνέντευξή του στο harryklynn.gr, είπε πως στέκεται στα παρακάτω λόγια του OscarWilde:

«Τα πράγματα που λένε οι άνθρωποι για έναν άνθρωπο δεν αλλάζουν τον άνθρωπο αυτό. Είναι αυτό που είναι».

Το ποιος είναι ο Χάρρυ Κλυνν – Βασίλης Τριανταφυλλίδης, αντικατοπτρίζεται στις ίδιες του τις πράξεις, στο έργο και στα λόγια του, και το αντιλαμβάνεται όποιος τον βλέπει και τον διαβάζει.

Σταματία Καλλιβωκά