Η Πάρος που θα δούμε σήμερα θα είναι η Πάρος της άνοιξης, αν και την άνοιξη την προσπερνά τόσο γρήγορα. Τα πράσινα σπαρτά αστραπιαία κιτρινίζουν και το θέρισμα γίνεται ήδη από τον Απρίλιο. Αν θες να δεις νησί που δεν χρειάζεσαι βαριά ρούχα, αυτό είναι η Πάρος. Ο χειμώνας κρατάει λίγο σχετικά και υπάρχουν πουλιά που κελαηδούν κάθε μέρα όλο τον χρόνο.
Οι απολαύσεις της εποχής αυτής είναι ανεξάντλητες. Αν είσαι λάτρης της φύσης έχεις τη δυνατότητα να την περπατήσεις όσο θέλεις χωρίς να σε καίει ο δυνατός ήλιος που τους καλοκαιρινούς μήνες σε κάνει να θέλεις να κρυφτείς μέχρι το σούρουπο ή να μην θέλεις να βγεις από τη θάλασσα. Για τους λάτρεις λοιπόν του hiking και τους φυσιολάτρες θα πρότεινα το Βυζαντινό μονοπάτι που ξεκινάει από το ορεινό χωριό Λεύκες στην καρδιά του νησιού. Μια πεζοπορία ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση, ρίγανες και φασκόμηλα.
Είναι το πιο παλιό και κλασικό, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, μονοπάτι του νησιού και ενώνει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο. Για να το ανακαλύψετε, θα αναζητήσετε το παλιό καφενείο του Λουκή, στα σκαλάκια, στις Λεύκες. Εκεί είναι η αφετηρία του. Είναι ένα μονοπάτι 3,5 χιλιομέτρων, στρωμένο με πλάκες και παριανό μάρμαρο, που η ιστορία του χάνεται στους βυζαντινούς χρόνους (1000 μ.Χ.).
Η διαδρομή είναι, γενικά, κατηφορική, εκτός από 150 με 200 μέτρα, διαρκεί περίπου 45 λεπτά και είναι ιδανική και για ποδήλατο βουνού. Η θέα προς τη Νάξο είναι μαγευτική κι αν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει βλέπουμε και τις κορυφογραμμές της Ικαρίας.
Και μια και είμαστε στις πανέμορφες Λεύκες, γραφικό χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο, και πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου, κάνουμε στάση για να ξαποστάσουμε. Από όποια πλευρά του και αν σταθείς αντικρίζεις την επιβλητική του εκκλησία της Αγίας Τριάδας, είναι λοιπόν ευκαιρία η εξόρμησή σας να συνδυαστεί με τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στις 28/5 αλλά όχι μόνο. Σπιτάκια γραφικά με λουλουδιασμένες αυλές κι ασβεστωμένες πεζούλες, ίσως έτσι πήρε το όνομά του το χωριό. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό στο κέντρο-πλατεία του χωριού και τις μέρες της γιορτής πολλές φορές μπορείτε να απολαύσετε και γνήσιο νησιώτικο γλέντι με βιολιά και τσαμπούνες. Ακόμη και τις χειμερινές κρύες μέρες πάντα είναι ανοικτή η Ταβέρνα Φλώρα με σπιτικό φαγητό και ντόπια κρεατικά, στο πάνω μέρος του χωριού, με ξυλόσομπα αναμμένη και θαλπωρή που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα άλλους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Τρώγοντας στο μπαλκόνι της έχεις στο πιάτο όλο το χωριό. Οι Λεύκες επίσης φημίζονται για τα υπέροχα γλυκά τους που μπορείτε να απολαύσετε είτε στο κατέβασμα προς την εκκλησία, είτε στο Καφενείο της Μαριγώς, σχεδόν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, είτε στον Ράμνο, τον κάτω δρόμο, με το ομώνυμο καφέ.
Για τη διαμονή σας υπάρχουν όλες οι επιλογές. Από μικρά χαριτωμένα σπιτάκια στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς, ανακατασκευασμένα εδικά για τουριστική χρήση που τα βρίσκετε σε όλες τις πλατφόρμες, από τα κλασσικά rooms-to-let πάνω στην παραλία της Παροικιάς, της Αλυκής ή στο Πίσω Λιβάδι – Λογαρά και τα μετόπισθεν της Νάουσας, μικρά ξενοδοχεία στην Παροικιά και στη Νάουσα (Aegean Village, Αντηρίδες), έως πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται έξω από τα χωριά σε πιο εξοχικές τοποθεσίες και τα οποία παρέχουν περισσότερες ανέσεις και απλωσιά (Parian Village, Saint Andrea, Porto Paros, Poseidon, Archipelagos Resort, Yria, Agnanti, Lefkes Village, Naousa Hills, κλπ). Ανάλογες βέβαια είναι και οι τιμές και ιδιαιτέρως σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Η συμβουλή μου είναι να μην προτιμήσετε τα overcrowded μέρη όπως η Νάουσα, γιατί η ζήτηση ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές, είναι ακριβώς όπως τις γνωστές μας αεροπορικές μονοπωλιακές εταιρείες. Προτιμήστε ένα πιο ήσυχο μέρος για να μείνετε και μετά μπορείτε να επιλέξετε τη νυχτερινή ζωή κατά βούληση.
Για τη μετακίνησή σας μέχρι τρεις ημέρες σίγουρα δεν σας συμφέρει να κουβαλάτε μαζί το αυτοκίνητό σας από την Αθήνα. Για όλων των ειδών τα οχήματα μπορεί να φροντίσει για την άνεση και την ασφάλειά σας το γραφείο Loukis Rentals, με αυτοκίνητα, μηχανές μικρού και μεγάλου κυβισμού, ATVs και ποδήλατα.
Όμορφα και οικογενειακά μέρη για φαγητό και για βόλτα το βράδυ που προτείνω, είναι η Αλυκή και το Πίσω Λιβάδι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν είτε στάση για μετά τη θάλασσα αν επιλέξετε να φάτε κανονικά νωρίς το σούρουπο βλέποντας το ηλιοβασίλεμα, είτε αφού έχετε ξεκουραστεί το μεσημεράκι και βγείτε για τη βραδινή σας βόλτα. Ένα βράδυ από τα τρία της διαμονής σας μην αμελήσετε να το περάσετε στα όμορφα καλντερίμια της Παροικιάς που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτά της Νάουσας, όπου μπορείτε να φάτε σε όμορφους και σικάτους κήπους (Διόνυσος, Δάφνη, Apollon Garden), γύρω από την πλατεία για πιο γρήγορο αλλά καλό φαγητό (Χανιώτης, Aegean Deli) αλλά και πάνω στο κύμα σε όμορφες ταβέρνες (Μπουνταράκι, Αποστόλης, Aromas, Μοίρα) και από τις δύο πλευρές της παραλιακής που τα βράδια γίνεται πεζόδρομος (καμία σχέση με την τρέλα της άφιξής σας). Δυστυχώς λόγω της συμφόρησης στο λιμάνι κατά την ώρα της άφιξης των πλοίων, οι λιμενικοί υπάλληλοι «διώχνουν» τους επισκέπτες γρήγορα προς τα έξω της Παροικιάς και καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι στάθμευσης, υπάρχουν πολλοί επισκέπτες που δεν βλέπουν ποτέ την ομορφιά της Παροικιάς, γιατί επιστρέφουν εκεί μόνο την ώρα της αναχώρησης.
Για να μην αδικήσω την όμορφη Αντίπαρο, θα έλεγα πως της αξίζει ένα ολόκληρο ταξίδι μόνη της ή τουλάχιστον μία μέρα αφιερωμένη σε κείνη, αν έχετε ένα σύντομο ταξίδι. Αξίζει τον κόπο να δεις πως ακόμη κι ένα νησί τόσο μικρό στον χάρτη έχει την εντελώς δική του ταυτότητα.
Μην φύγετε από την Πάρο αν δεν έχετε κάνει τα εξής : 1) Να ξυπνήστε νωρίς και να περπατήσετε μεταξύ 7-8 στην παραλιακή ζώνη της Παροικίας βλέποντας τις ακτές να καθρεφτίζονται στην ήρεμη θάλασσα. Καμιά Λίμνη Κόμο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την απέριττη ομορφιά. 2) Να αγοράσετε ζυμωτό ψωμί από τον Παραδοσιακό Φούρνο Ραγκούση στην κεντρική αγορά της Παροικιάς αλλά και στο ποτάμι της Νάουσας. 3) Να επισκεφθείτε την επιβλητική εκκλησία Ιερό Προσκύνημα Παναγιάς Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά, ακόμη και αν δεν αγαπάτε τις εκκλησίες. 4) Να κολυμπήσετε στις Κολυμπήθρες και στον Φάραγγα. 5) Να ακούσετε τσαμπούνα να παίζει σε παραδοσιακό γλέντι 6) Να δοκιμάσετε σούμα (το ρακί της Πάρου), γούνα (λιαστός κολιός ψητός) και ρεβίθια στο πήλινο, αλλά και να γευτείτε τα χορταρικά της εποχής αφού τα έχετε προηγουμένως μαζέψει με ντόπιο συνοδό στα βουνά των Λευκών. Είναι τα ονομαστά κάρφα που τρώγονται με σκορδαλιά και χορταίνουν όσο τίποτα. 7) Να πάρετε μαζί σας για το σπίτι ξινομυζήθρα (ξινοτύρι όπως η φέτα) που ταιριάζει με την κριθαροκουλούρα, τη ντομάτα και τη σπιτική παριανή κάπαρη.
Ο σκοπός μας ήταν να σας μεταφέρουμε στις ομορφιές της Πάρου που σίγουρα είναι οι εικόνες που μόνο εσείς μπορείτε να αποτυπώσετε στο νου και την καρδιά σας. Να «ακούσετε» ήχους, να μυρίσετε μυρωδιές, να ζήσετε μαζί με τους ντόπιους. Και σίγουρα η καλύτερες εποχές είναι οι μακριά από τα τουριστικά «φώτα», όταν χαμηλώσουν οι λαμπεροί προβολείς.