Για να έχουμε μια ευρύτερη άποψη σχετικά με το μουσείο του Πάρκου της Πάρου, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου πριν από το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768-1774).

Το ναυτικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατείχε κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία έδωσε στους Τούρκους στρατιωτικές δυνάμεις για να πολεμήσουν τους Ρώσους. Η Ρωσία είχε δείξει μέχρι τότε πλήρη έλλειψη ναυτικής ικανότητας, έτσι λοιπόν και οι Οθωμανοί ανέλαβαν την πλήρη κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο οθωμανικός στρατός ήταν τριπλάσιος από τον ρώσο ομόλογό του και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι Οθωμανοί είχαν τεχνολογική υπεροχή έναντι της Ευρώπης.

Όμως σημάδια διαίρεσης, εξέγερσης και εσωτερικής διαφθοράς αυξάνονταν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και λόγω μιας μακράς περιόδου ειρήνης στην Ευρώπη (1747-1768), ο οθωμανικός στρατός και το ναυτικό έμειναν πίσω από τις στρατιωτικές τεχνολογίες της Ευρώπης. Ωστόσο, οι Ρώσοι αποσταθεροποιούσαν αποτελεσματικά τους Κριμαίους Τατάρους για χρόνια, κάνοντας τον συνηθισμένο σύμμαχο των Οθωμανών να είναι αρκετά αναποτελεσματικός, ενώ οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν επίσης Βρετανούς αξιωματικούς για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του ναυτικού τους. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα έβρισκε επίσης ότι ο νέος Μεγάλος Βεζύρης Mehmed Emin Pasha ήταν στρατιωτικά ανίκανος.

Τα Ορλωφικά

Επιθυμώντας να αποδυναμώσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο φιλο-ρωσικό ελληνικό κράτος, οι ρώσοι απεσταλμένοι στάλθηκαν στη Μάνη στα μέσα της δεκαετίας του 1760, για να συνάψουν σύμφωνο με τους τοπικούς ηγέτες που εκπροσωπούσαν την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Ρώσοι απεσταλμένοι επικοινώνησαν επίσης με τον μεγιστάνα της ναυτιλίας Δασκαλογιάννη στην Κρήτη. Το 1769, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, ένας στόλος 14 πολεμικών πλοίων που διοικούνταν από τον κόμη Aleksey Grigoryevich Orlov εξέπλευσε από τη Βαλτική Θάλασσα για τη Μεσόγειο. Ο στόλος έφτασε στη Μάνη το Φεβρουάριο του 1770, ωθώντας τους Μανιάτες να σηκώσουν τις πολεμικές τους σημαίες. Ρώσοι  στρατιώτες παρέμειναν για να βοηθήσουν να πολεμήσουν στη στεριά, ενώ ο στόλος έπλευσε προς το Αιγαίο Πέλαγος, όπου ιδρύθηκε μια σημαντική ναυτική βάση στην Πάρο, στην καλά προστατευμένη χερσόνησο του  Άη Γιάννη του Δέτη.

Με τη βοήθεια Ελλήνων νησιωτών, ο ρωσικός στόλος κατάφερε να σημειώσει σημαντική νίκη ενάντια στο τουρκικό ναυτικό στη Μάχη του Τσεσμέ, αλλά αυτό δε βοήθησε τον ελληνικό στρατό στο Μοριά. Καθώς οι Ρώσοι απέτυχαν να φέρουν τις δυνάμεις που υποσχέθηκαν, η εξέγερση συντρίφθηκε σύντομα.

Μια μόνιμη έκθεση γύρω από αυτές τις εκδηλώσεις με την ονομασία “Ορλωφικά” βρίσκεται στα μοναχικά κελιά του Μοναστηριού στο Πάρκο Πάρου.