Στα χρόνια που διανύουμε, ο ρυθμός με τον οποίο τα επαγγέλματα αλλάζουν, είναι ιλιγγιώδης. Άλλα καταργούνται, άλλα νέα ξεπηδούν σαν μανιτάρια, νέες ειδικότητες και εξειδικεύσεις γεννιούνται για να πιάσουν τον σφυγμό της αγοράς, κλπ. Γιατί τελικά πέρα από ένα κλασσικό όνειρο δικό μας ή των γονέων μας για επαγγέλματα που θεωρούσαμε ως σήμερα παραδοσιακά, αυτή που καθορίζει πολλές φορές τις αποφάσεις μας στον επαγγελματικό μας δρόμο είναι η ίδια η αγορά εργασίας και το ευρύτερο περιβάλλον όπου ζούμε, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

Η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν πιο πίσω σε πολλά πράγματα ή να το πούμε αλλιώς οι εξελίξεις έφταναν εδώ με καθυστέρηση χρόνων. Γενικά πάντως με τη διεθνοποίηση επήλθε μια καλυτέρευση στην ταχύτητα διάδοσης ιδεών. Αν έχεις ταξιδέψει ή έχεις ζήσει σε βαλκανικές ή χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, τότε σίγουρα θα έχεις πει πως η Ελλαδίτσα μας μια χαρά είναι, αφού υπάρχουν χειρότερα.

Τα μεγαλύτερα άλματα γίνονται στην επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά και στην εκπαίδευση. Έχουμε αντιληφθεί όλοι πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας να λαμβάνουμε γνώση ουσιαστική αλλά και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Γι αυτό και πρέπει να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για γνώση που θα μας ανοίξει τα μάτια σε κάτι που ως τώρα αγνοούσαμε.

Ο ΣΕΠ, την χρησιμότητα του οποίου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, έχει αλλάξει επανειλημμένα μορφές με πτωχά αποτελέσματα για τους μαθητές και τελικά   καταργήθηκε. Η εμπειρία της διδασκαλίας του ΣΕΠ ως μη βαθμολογούμενο μάθημα (δημιούργησε και την εντύπωση ότι δεν είναι μάθημα) είχε αρνητικά αποτελέσματα διότι δεν προσέλκυε το ενδιαφέρον των μαθητών λόγω της ιδιαιτερότητάς του σε σχέση με τα άλλα μαθήματα και της μη βαθμολόγησής του.

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντίνο Αδριανουπολίτη, Εκπαιδευτικό – Ερευνητή και Αντιπρόεδρο του Ε.Ε.Τ.Ε.Κ., η επαναφορά του ΣΕΠ στα σχολεία είναι βεβαίως αναγκαία, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές, ώστε να είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για τους μαθητές. Για παράδειγμα  να εισαχθεί το μάθημα στις Β΄ και Γ΄  τάξεις του Γυμνασίου και στην Α΄ τάξη του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείων ως μονόωρο βαθμολογούμενο μάθημα. Επιπλέον η αναγκαιότητα ενημέρωσης των γονέων με διάφορες ομιλίες και διαλέξεις, είναι πρωταρχικής σημασίας διότι αυτοί έχουν κατά νόμο την ευθύνη για τις σπουδές των παιδιών τους τα οποία είναι ανήλικα.

Από την άλλη έχουν ιδρυθεί εδώ και αρκετά χρόνια τα ΚΕΣΥ, Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης για εφήβους και τα οποία ανεξάρτητα από το σχολείο προσπαθούν να καλύψουν το κενό που υπάρχει σήμερα. Αρκεί να πεισθούν τα παιδιά να πάνε εκεί και να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Τώρα και από το ίντερνετ μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να δοκιμάσουν κάποια από τα δωρεάν τεστ ή να δουν κάποια βίντεο επαγγελμάτων.

Είναι συχνό το φαινόμενο τα παιδιά να έχουν τελειώσει το σχολείο και να μην έχουν γνώση ούτε καν για το επάγγελμα των γονιών τους, να μην γνωρίζουν με τί ασχολούνται τις ώρες που είναι μακριά τους, αλλά και να μην έχουν εκτεθεί σε βιωματικές εμπειρίες από το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Έρχεται η ώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους κι ανακαλύπτουν ότι δεν γνωρίζουν το τί πραγματικά θα διδαχθούν σε σχολές που έχουν επιλέξει ή τί επαγγελματικές διεξόδους θα έχουν τελειώνοντας αυτές τις σχολές. Ή αν έχουν επιλέξει ένα τεχνικής φύσεως επάγγελμα δεν έχουν περάσει κάποιο χρόνο ως βοηθοί ή ειδικευόμενοι πάνω σε αυτό για να δουν από μέσα πώς είναι να ασκείς αυτό το επάγγελμα. Γι αυτό και πολύ συχνά οι φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους επειδή δεν τους αρέσουν ή πολύ σύντομα αποφασίζουν να ακολουθήσουν κάτι άλλο.

Η συμβουλευτική είναι πλέον απαραίτητο στη ζωή των εφήβων σήμερα καθώς όπως έχει ανακοινωθεί ως το 2025 παγκοσμίως θα καταργηθούν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και θα αντικατασταθούν από 97 εκατομμύρια άλλες, σε νέους εντελώς κλάδους, αφού πολλά επαγγέλματα δεν θα έχουν πλέον ύπαρξης λόγω της εξάπλωσης της τεχνολογίας.