Συχνά λάθη που κάνουμε και τα οποία μας εμποδίζουν στην προσωπική μας ανάπτυξη, σε όποια ηλικία και αν είμαστε.
- ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ . Φαινόμενο των καιρών και χαρακτηριστικό της νεολαίας μας σήμερα, η πλήρης εξάρτηση από την κινητή μας συσκευή. Δεν είναι βέβαια πως και οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε κάνει το κινητό προέκταση του χεριού μας, αλλά αυτό αποτελεί κομμάτι της καθημερινής μας εργασίας συνήθως και γι ‘αυτό χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όσο και αν αυτό αντίκειται στους κανόνες πωλήσεών τους, ήδη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και δημιούργησαν ειδικές καμπάνιες, στο να αφήσουμε τα κινητά μας και να ζήσουμε ως οικογένεια, να δημιουργήσουμε στιγμές, να επικοινωνήσουμε αληθινά και όχι digital (παράδειγμα Vodafone). Για να έρθουμε και στο θέμα της προσωπικής ανάπτυξης, πώς μπορούμε αλήθεια να εργαστούμε αναπόσπαστοι και ήρεμοι και να παράξουμε νέες ιδέες και έργο στην εργασία μας, αν κάθε τρεις και λίγο τσεκάρουμε τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις στο κινητό μας και στα social media? Ή τρέχουμε κάθε φορά που ακούμε «μπιπ» στη συσκευή μας ή στα μέιλ μας θεωρώντας πως αν δεν απαντήσουμε αμέσως θα κακοχαρακτηριστούμε από τους φίλους μας? Κάθε φορά που λαμβάνουμε μία νέα ειδοποίηση/ηχητικό εφέ, ο εγκέφαλός μας λαμβάνει μια ισχυρή δόση ντοπαμίνης, ικανής να μας δημιουργήσει εξάρτηση. Σταδιακά αυτή η εξάρτηση αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου και στην ικανότητά μας για συγκέντρωση. Νομίζετε πως εσείς δεν έχετε εξάρτηση? Δοκιμάστε να κλείσετε το κινητό σας σε ένα συρτάρι για 12 ώρες, έχοντάς το σε Flying Mode και θα εκπλαγείτε από το σύνδρομο στέρησης που θα ανακαλύψετε. Γι αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανα-ανακαλύψετε το κλασσικό ξυπνητήρι και να κλείσετε το κινητό σας τη νύχτα και να το απομακρύνετε γενικώς από κοντά σας τρεις ώρες τουλάχιστον πριν το βραδινό ύπνο. Μία εφαρμογή σαν την f.lux μπορεί να σας λύσει τα χέρια και να βοηθήσει στην υγεία των ματιών σας και όχι μόνο (από βλάβες στον αμφιβληστροειδή κλπ). Τέλος την ώρα που εργάζεστε απομακρύνετε το τηλέφωνό σας από το οπτικό σας πεδίο, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις και ζητήσετε να σας καλούν στο σταθερό τηλέφωνο όπως παλιά, έτσι ώστε να μην αποσπάστε, ειδικά όταν έχετε να ολοκληρώσετε σημαντικά και επείγοντα καθήκοντα.
ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ (MULTITASKING). Έχουμε την τάση και ειδικά οι δραστήριοι άνθρωποι να επωμιζόμαστε πολλά καθήκοντα την ίδια μέρα ή τέλος πάντων τον ίδιο καιρό. Να δουλεύουμε δύο projects παράλληλα, να έχουμε πολλές σελίδες ταυτόχρονα στον browser μας, να διαβάζουμε 2-3 άρθρα/ βιβλία μαζί ή να έχουμε πολλούς πελάτες σε εκκρεμότητα ταυτόχρονα. Η επιστήμη λοιπόν αντιτίθεται σε αυτό κι όπως έχει δείξει έρευνα του Πανεπιστημίου Ίρβιν της Καλιφόρνια, κάθε φορά που αποσπόμαστε από άσχετα πράγματα (από ένα e-mail, έναν διάλογο στο chat ή ένα άρθρο που βρήκαμε τυχαία και μας ενδιαφέρει), ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 23 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα για να επανέλθει στην τροχιά που ήταν πριν. Φοβερό, ε? Υπάρχουν όμως τρόποι να βοηθηθούμε. Καταρχήν σε όλους τους εργασιομανείς και Multitaskers θα πρότεινα να διαβάσουν το φοβερό βιβλίο «Ένα πράγμα τη φορά, για να κάνεις πιο πολλά» της Ντεβόρα Ζακ από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, για να καταλάβουν πόσο επιπρόσθετο άγχος μας φορτώνει και πόσο μας εκθέτει στους άλλους όλο αυτό. Στη συνέχεια μπορούμε να ορίσουμε μία ώρα μέσα στο ωράριο εργασίας μας ή ακόμη και δύο φορές μέσα στην ημέρα για τον έλεγχο και την απάντηση των e-mails μας. Αν δεν έχουμε την πολυτέλεια μίας γραμματέως , μπορούμε να προσλάβουμε Εικονικούς Βοηθούς, που με ένα πολύ μικρό κόστος αναλαμβάνουν να κρατάνε για μας τα τηλέφωνα ή να δέχονται και να φιλτράρουν τα χρήσιμα μέιλς. Τέλος, μπορούμε στην αρχή κάθε ημέρας να ξεχωρίζουμε τα 3 πιο σημαντικά ή επείγοντα καθήκοντα που πρέπει να ολοκληρωθούν απαραίτητα και να τα διεκπεραιώνουμε κατά σειρά προτεραιότητας. Και εννοείται πως όταν υπάρχουν πολύ σημαντικά projects να έχουμε απενεργοποιήσει τα social media για πιο χαλαρές στιγμές.
- ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΕ ΧΑΝΤΑΚΙΑ. Κανείς δεν θέλει να καταλήξει σε χαντάκι, σωστά? Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βάλουμε τα όριά μας όσο είναι νωρίς. Αυτό μου θυμίζει έναν παλιό μου διευθυντή που είχε αφήσει τους πελάτες να νιώθουν τόσο οικεία μπαίνοντας στο γραφείο του, που σχεδόν «καβαλίκευαν» πάνω στο έπιπλο, ενώ τα αδιάκριτά τους μάτια, σκάναριζαν βιαστικά όλα τα έγγραφα που υπήρχαν επάνω, που μπορεί να ήταν και άκρως εμπιστευτικά. Αν λοιπόν θέλεις να επιτύχεις υπέροχα πράγματα, πρέπει να προστατεύσεις τον χρόνο σου. Να μην αφήνεις αδιάφορα πράγματα να σου τον «ροκανίζουν». Γιατί αν δεν βάλεις τα προσωπικά σου όρια και χρονοδιαγράμματα θα τον σπαταλάς διαρκώς. Κι αυτό τελικώς τί θα σημαίνει? Θα έχεις μόνιμα την αίσθηση ότι πνίγεσαι, θα δουλεύεις ως αργά το βράδυ και δεν θα περνάς χρόνο με την οικογένειά σου, θα δουλεύεις τα σαββατοκύριακα και η αδρεναλίνη σου θα είναι μονίμως στα ύψη. Πώς το καταπολεμάς? Πες τουλάχιστον ένα «όχι» την ημέρα, ακόμη κι αν χθες είχες πει «ναι» αν το πρόγραμμά σου έχει άλλες προτεραιότητες. Χρησιμοποίησε την ομάδα σου ως «θυροφύλακες», ως «κυματοθραύστες» για να απορρίπτουν ή να φιλτράρουν ό,τι σε αποδιοργανώνει και σε βγάζει εκτός προγράμματος. Τέλος όρισε έναν συγκεκριμένο χρόνο λήξης της εργασίας σου, καθημερινά ή μακροπρόθεσμα.
- ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Πολλές φορές δικαιολογούμε τον εαυτό μας πως επειδή έχει πέσει πολλή δουλειά, δεν προλαβαίνουμε να καθαρίσουμε το γραφείο μας και γενικά τον χώρο όπου εργαζόμαστε. Θυμάμαι κάποτε σε έναν εργασιακό χώρο πως κάθε μεσημέρι στις 3, πριν το σχόλασμα, «έπεφτε σύρμα, τα μολύβια κάτω». Αυτό πρακτικά σήμαινε πως είχες την υποχρέωση και λόγω της σοβαρότητας των εγγράφων που χειριζόσουν, να μαζευτούν όλα προσεκτικά στον ατομικό σου φάκελο (ένα βαρύ δερματόδετο ντοσιέ με κορδόνια) και να φυλαχτούν σε μία πυρασφαλή ντουλάπα. Αυτό λοιπόν σε έκανε νοικοκύρη, ήθελες δεν ήθελες. Δεν υπήρχε περίπτωση να αποχωρήσεις χωρίς να φυλάξεις τα έγγραφά σου. Έτσι δεν μάζευες άχρηστα πράγματα σε συρτάρια, αλλά ούτε και καταχώνιαζες υποθέσεις. Αυτή η πρακτική με ακολούθησε στον εργασιακό μου βίο ως καλό παράδειγμα και ποτέ δεν άφησα πίσω μου την ντουλάπα μου να αραχνιάσει με υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Κάθε πρωί έβγαζα τις 3 πιο σημαντικές υποθέσεις που είχα να χειριστώ κι αργότερα, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες, προσπάθησα να κλείνω ραντεβού με τους πελάτες για να μην έχω διάσπαση προσοχής, καθώς οι εργασίες μου ήταν σύνθετες και δεν ήμουν στην πρώτη γραμμή. Το ίδιο καθεστώς κρατώ από παιδί κι ενώ λατρεύω να κρατάω αρχείο για πολλά πράγματα, υπάρχει τάξη σε όλα και πάντα βρίσκω αυτό που θέλω. Ως βασική μου αρχή είναι η αρχειοθέτηση, η οποία με γλυτώνει από κόπο και χρόνο. Κάθε εργασία, κάθε task / project έχει τον ατομικό του φάκελο, το ίδιο και όλα τα μαθήματά μου τακτοποιημένα σε φακέλους. Δεν είναι λοιπόν δύσκολο ούτε άχαρο, να βάλετε το αγαπημένο σας CD να παίζει ή κάποιο non stop youtube sequel κι εσείς να συμμαζέψετε το γραφείο σας, είτε στο τέλος της εβδομάδας ή μία φορά το μήνα, ανάλογα με τον όγκο του χαρτοβασιλείου. Την ίδια οργάνωση χρειάζονται και τα ψηφιακά μας αρχεία. Και ο υπολογιστής μας χρειάζεται ξεφόρτωμα για να αποδώσει καλύτερα. Ορίσετε κάθε πότε θα κάνετε αυτό το «καθάρισμα». Θα είναι χρήσιμο και για σας, αφού θα ανακαλύπτετε πως αυτό που «κατεβάσατε» πριν λίγες μέρες, τελικώς σας ήταν άχρηστο και δεν χρειάζεται να το κρατάτε άλλο. Τέλος αν σας φαίνεται βαρύ να καθαρίσετε την ίδια μέρα όλο το γραφείο σας, χωρίστε το σε τμήματα κι αφιερώστε λιγότερο χρόνο αλλά σε δόσεις.
- ΜΗΠΩΣ ΑΚΟΜΗ ΤΡΕΦΕΣΤΕ ΣΑΝ ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ Ή ΦΟΙΤΗΤΕΣ? Είναι πολύ εύκολο σε νέους επιχειρηματίες να συντηρούνται με μία δίαιτα βασισμένη στο ποπ κόρν, τα γλυκά, τις τυρόπιτες και τις πίτσες από τον φούρνο μικροκυμάτων. Ενώ ήδη γνωρίζεις πως δεν είναι καλό αυτό για τη γραμμή σου, σε πληροφορώ πως είναι το ίδιο επιζήμιο για την παραγωγικότητά σου. Αν δεν τροφοδοτείτε το σώμα σας κατάλληλα με άπαχα γεύματα, χαμηλά λιπαρά και σαλατικά, ο εγκέφαλός σας δεν θα παίρνει ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει στο μέγιστο βαθμό. Το ίδιο προκαλεί και η έλλειψη ύπνου. Κάποιοι επιχειρηματίες καυχιώνται ότι τρέχουν την πιο πρόσφατή τους καμπάνια μόνο με 4 ώρες ύπνο την ημέρα. Η ελληνίδα επιχειρηματίας Αριάννα Χάφιγκτον που διευθύνει τη μεγάλη αυτοκρατορία της Haffington Post, υποστηρίζει πως το να καυχιέσαι γι αυτό είναι σα να καυχιέσαι πως πηγαίνεις στη δουλειά σου μεθυσμένος! Και δεν έχει και άδικο. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί «ομίχλη» στον εγκέφαλο, νωθρότητα και απίστευτα μικρά διαστήματα προσοχής στα σημαντικά που έχουμε να κάνουμε. Γι αυτό λοιπόν ας βάλουμε πιο υγιεινές συνήθειες στο καθημερινό μας πλάνο, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά παραγωγικοί. Καλύτερο και υγιεινότερο φαγητό, λιγότερες επεξεργασμένες τροφές, περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερη ζάχαρη και τέλος καλύτερο και περισσότερο ύπνο. Ο οποίος απ’ ό,τι είπαμε και πιο πάνω υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί. Οτιδήποτε είναι αυτό που μας τον διαταράσσει (ακτινοβολία, πόνος, βαρύ στομάχι, θόρυβοι, κλπ) πρέπει να απομακρυνθεί και να επανέλθουμε ήρεμοι και χωρίς τη χρήση «βοηθητικών» μέσων.