Θρίλερ μυστηρίου, ή αστυνομικό μυθιστόρημα επί ζητημάτων ψυχολογίας;
Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, είναι ένα βιβλίο που ξεχωρίζει, καθώς κάνει τον αναγνώστη να θεωρεί πως βρήκε τη λύση του «γρίφου», ενώ πίσω από αυτή τη λύση βρισκόταν μια άλλη απάντηση που είχε περάσει από το μυαλό του.
Το βιβλίο ξεκινά με την αγωνιώδη αναζήτηση της αγνοούμενης κόρης του ψυχιάτρου πρωταγωνιστή. Χαμένος στο νησί των σκέψεών του, πασχίζει να βρει τρόπο να ξεπεράσει όσα πιστεύει πως γνωρίζει. Τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση του νεαρού κοριτσιού, τον επισκέπτεται η Άννα. Η μεταξύ τους σύνδεση αποτελεί κάτι παραπάνω από τη σχέση ασθενούς και γιατρού. Τί μυστικά μπορεί να κρύβονται, αλήθεια, μέσα στο μυαλό ενός σχιζοφρενή; Μπορούν οι εξιστορήσεις της γυναίκας αυτής να του δώσουν τις απαντήσεις που ζητούσε για το θέμα που τον απασχολεί περισσότερο: το τί συνέβη τελικά στη μικρή Γιόζι;
Ανατροπές και παιχνίδια του μυαλού, δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ψυχολογία των πρωταγωνιστών, αλλά και των αναγνωστών. Ερωτήσεις προκύπτουν, οι οποίες για να απαντηθούν σε ωθούν στο συνεχές διάβασμα. Όλες οι απαντήσεις αναδύονται στον επίλογο και μόνο.
Ένα μυθιστόρημα- πρόκληση για τους λάτρεις της δράσης αλλά και εκείνων που έχουν περιέργεια για θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και σκέψεων. Προκαλεί προβληματισμό και, όπως ακριβώς ένας καλός γρίφος, απαιτεί χρόνο και ενέργεια προκειμένου να αποκαλύψει βαθμιαία τα μυστικά του.
Η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός πως, ενώ νομίζει ο αναγνώστης πως γνωρίζει τί θα γίνει, τελικά λαμβάνει μέρος σε μια πλοκή – διότι εν μέρει πρόκειται περί διάδρασης – η οποία αποτελεί ένα μόνο κομμάτι του συνολικού «παζλ».
Με αναγνωρισμένο έργο στη Γερμανία αλλά και στην Ελλάδα, ο Sebastian Fitzek – καθώς φαίνεται – ήρθε για να μείνει στον χώρο της λογοτεχνίας – θρίλερ. Επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, καθώς το αναγνωστικό κοινό του στη χώρα μας είναι ευρύ.
Έχει γράψει επίσης τα εξής:
Το Δέμα
Θέση 7Α
Το Πείραμα
Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, μεταφρασμένα.

Σταματία Καλλιβωκά